Ekonomi

TCMB: Temmuz Ayında Yüksek Fiyat Artış ve Enflasyon Tahmini

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayına ilişkin öncü göstergelerin aylık çok yüksek bir fiyat artışına işaret ettiğini ve buna bağlı olarak yıllık enflasyonda önemli bir artış öngörüldüğünü açıklamıştır.

TCMB, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayınladı. Türkiye’de yıllık enflasyonun Ekim 2022’de ulaştığı zirveye göre 47,3 puan gerilediği ancak yüksek seviyesini koruduğu kaydedildi. Yakın döneme ilişkin göstergeler, enflasyonun ana eğiliminin yükselmeye devam ettiğine işaret etmektedir. Bu gelişmede iç talepteki güçlü seyir, fiyat ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonu ve vergi düzenlemelerindeki katılık etkili olmuştur. Enflasyonun ana eğilimi 2022 sonrası dönemde yavaşlasa da yüksek olmaya devam ediyor. “Temmuz ayına ilişkin öncü göstergeler talep, fiyat, kur, vergiler ve kötüleşen fiyatlama davranışları aracılığıyla aylık çok yüksek fiyat artışına işaret ediyor. Buna bağlı olarak yıllık enflasyonun önemli ölçüde artacağı öngörülüyor.”

Yılın ikinci yarısında turizm gelirlerinin beklentilerin üzerinde seyretmesi ve yıl geneline yayılmasıyla birlikte turizm gelirlerinin cari dengeye güçlü katkı yapmasının beklendiğini vurgulayarak, “Seyahat gelirlerinin ilk yarıda 2,5 ay katkı sağlaması bekleniyor. Yılın 5 ayı bir önceki yılın ilk 5 ayı toplamına göre yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,1 artarak 13,6 milyon kişiye ulaştı. “Yılın ikinci yarısında daha istikrarlı bir seyir izleyeceği iddia ediliyor. Turizm gelirlerindeki güçlü seyir ve elektrik ithalatındaki normalleşmenin döviz piyasasında arza bağlı olarak sağlıklı fiyat oluşumuna ve istikrara katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Öte yandan artan turizm hareketliliği kısa vadede talebi artırmakta ve tüketici enflasyonu açısından risk oluşturmaktadır.” Ancak diğer yandan döviz kurlarındaki ve işçilik maliyetlerindeki artış nedeniyle üretici fiyatları üzerindeki baskı arttı.Enflasyon üzerindeki üst yönlü baskıların, özellikle maliyet kaynaklı etkilerin ikinci yarıda artacağı tahmin ediliyor. 2023 yılının Temmuz ayında asgari fiyat güncellemesine eşlik eden memur ve kamu personeli fiyatlarında yapılan ayarlamalar ve fiyatlardaki artışın yayılması sonucunda Türk lirasındaki fiyat kayıplarının genel fiyat artışları ve vergi düzenlemelerinin yakın vadede enflasyon üzerinde maliyet yönlü ek baskı oluşturacağı gözlenmektedir. güçlüler. Nitekim öncü göstergeler, maliyet gelişmelerinin de etkisiyle Temmuz ayına yayılan yüksek fiyat artışlarına işaret etmektedir.

2022 sonunda 128,8 milyar dolar olan TCMB brüt uluslararası rezervleri, yılsonunun prestijiyle Mayıs sonunda 98,5 milyar dolara geriledi. 2022, 14 Temmuz prestijiyle 113.1 milyar dolara yükseldi.’ denildi.

mamak-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu