Haber

Bilim adamları Tepehan köyündeki 35 dönümlük zeytinliği inceliyor

Bilim adamları Tepehan köyündeki 35 dönümlük zeytinliği inceliyor

Öğr. Gör. İskender Dölek;

“Depremin etkisiyle Tepehan heyelanı 50 yılda olacağı kadar 1 dakikada kaydı”

Fay hattının kırılması olduğu düşünülen dev çukurlar, aslında deprem sırasında oluşan yüksek enerji sonucu oluşan heyelanlardan kaynaklanıyor.”

HATAY – Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, 5 kişilik ekibiyle birlikte 35 dönümlük arazinin bölünerek oluşturduğu 30 metre derinliğinde, 200 metre genişliğindeki çukurda çalışmaya başladı. Asrın faciasında Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Tepehan köyünde zeytin bahçesi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Tepehan köyündeki 35 dönümlük zeytinliğin ikiye bölünmesiyle oluşturulan 30 metre derinliğinde, 200 metre genişliğindeki çukurda çalışma yapılıyor. Asrın faciasında Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Tepehan köyündeki zeytinlikte meydana gelen hasar, facianın boyutlarını gözler önüne serdi. Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek ve 5 kişilik bir grup, yaptıkları incelemeler sonucunda, ilk belirlemelere göre 50 yılda meydana gelebilecek heyelanın bir gecede meydana geldiğini açıkladı. depremin etkisiyle ortaya çıkan güç. İnceleme grubu, fay sınırının kırılması sonucu oluştuğu düşünülen dev çukurların aslında deprem sırasında ortaya çıkan yüksek kuvvet sonucu oluşan heyelandan kaynaklandığını belirtti. Öğr. Üyesi İskender Dölek, depremle birlikte açığa çıkan gücün tabanı duyarsız hale getirmesiyle heyelanın meydana geldiğini belirterek, “Deprem sonrası zemindeki deformasyonları tespit etmek için ekibimizle birlikte zemine geldik. Saha gözlemleri yapıyoruz. .Depremle birlikte Tepehan köyü civarında fay ile büyük bir yarık oluştu.Fay sınırının burada yüzeyi kırdığı söylendi.Saha gözlemleri yaptık.Santimetre “İle oluşturacağımız drone manzaraları çektik. hassas yüzey modelleri. Aynı zamanda laboratuvarda incelenmek üzere zemin özelliklerini belirlemek için ekipmanları da almış bulunmaktayız. İlk tespitimiz burada karışık bir heyelan paterninin oluştuğudur. Dipte çok kalın kil ve magma malzemesi vardır. Yaklaşık 50 metrede bir su tabakası vardır. “Çok yavaş gelişmesi gereken bir heyelanla, şokla ortaya çıkan yüksek güç ve 50 yılda olabilecek güç bir gecede gerçek oldu. Depremle ortaya çıkan güç zemini yapınca oluşan heyelan bu. duyarsız” dedi.

habergerger.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu